Drönare i skogsbruket

Drönaren i det moderna skogsbruket

Skogsbruket står inför växande utmaningar. Klimatförändringar, skadegörare och komplex skogshantering kräver noggrann uppföljning. Traditionell beståndsinventering kan vara omständlig och inte alltid exakt.

Vår metod erbjuder nu en modern lösning som vi arbetar aktivt med, med flera av våra fastighetsägare. Med kapaciteten att snabbt kartlägga omfattande områden kan våra drönare ge en detaljerad insikt i ett bestånds hälsa, sammansättning och terräng. Denna flygande teknologi kan identifiera hotade områden, optimera logistiken vid avverkning och förbättra övervakningen av återväxt.

Med vidsträckta väglösa områden möjliggör vi en noggrann och kostnadseffektiv övervakning, vilket placerar metoden i skogsbrukets framkant.

Vi ser nu en trend att allt fler verksamma inom
skogsnäringen ansluter sig till oss på grund av vår snabba och relativt enkla aktivering och märker de enorma besparingar som vårt arbete ger dem.

drönare i skogsbruket
drönare i skogsbruket

Från plantering till avverkning

Drönare är ett banbrytande verktyg som just nu förändrar skogsbruket på djupet. Drönare används nu för en mängd olika uppgifter i skogen, bland annat:

  • Beståndsinventering: Våra drönare används för att snabbt samla in data om beståndet, till exempel artfördelning, virkesvolym, trädhöjd, DBM (diameter brösthöjd), trädantal, storlek och ålder. Denna information kan användas för att snabbt fatta beslut om värdering, plantering, markberedning, gallring, avverkning, skogsföryngring samt andra frågor.
  • Förvaltning: Våra drönare används även för att övervaka skog och identifiera potentiella problem, till exempel angrepp från skadeinsekter som granbarkborre samt svampangrepp från t.ex. törskatesvamp, diplodia och andra sjukdomar. 
  • Planering: Vi inspekterar även ny skog och är ett värdefullt verktyg för framställande av höjdmodeller för t.ex. planteringskartor.

Vad vi kan

Copture har över 12 års branscherfarenhet och är ett av Sveriges mest etablerade drönarföretag. Våra expertteam med piloter och analytiker arbetar med att flyga över bestånd, identifiera tecken på angrepp och skador, inventera, göra beräkningar för tex. plantinventering, markberedning, skogsföryngring, planeringskartor och behov av gallring och röjning.

Beroende på skogsägarens önskemål kan Copture leverera bildanalys i en rad olika format, vilket möjliggör snabba åtgärder för att optimera skogsbruket och begränsa eventuell skadeverkan.

drönare i skogsbruket
copture drönarflygning pågår

Fördelar med Copture och fjärranalys

  • Analysera stora områden snabbt och effektivt.
  • Flexibelt och skalbart – vi kan enkelt justera kapaciteten baserat på era krav.
  • Låg kostnad per hektar och avkastning på investering (ROI).
  • Alla våra experttolkare besitter omfattande skoglig utbildning och gedigen erfarenhet.
  • Copture verkar över hela Sverige.

Kontakta oss idag

Tel: 08 - 519 424 07
Copture AB
Siljansvägen 69
120 57 Årsta

Genom att skicka in detta formulär samtycker du till att tillåta oss att lagra och bearbeta dina uppgifter. Vi delar inte den med någon annan. Se vår sekretesspolicy.