Hoppet om att den blöta våren i Tyskland ska ha skadat granbarkborren minskar. Skadedjuren förökar sig snabbt och det har blivit ett verkligt stort problem.
Under de senaste åren har det redan orsakat skador för miljarder och nu är granbarkborren på frammarsch igen, vilket rapporteras från många platser i bland annat Bayern. Den svala och våta våren har inte inneburit den lättnad som man hoppades på, säger Andreas Hahn, ansvarig för skogsskydd vid det statliga institutet för skog och skogsbruk (LWF) i Freising: “Det är minst lika ansträngt som under tidigare år.”
Faran med granbarkborrar: De lägger sina ägg under barken. När larverna kläcks äter de upp de viktigaste lagren i trädet och förstör dess livsnerv. Djuren gynnas av den globala uppvärmningen: Enligt Hahn brukade det finnas i genomsnitt 1,5 skalbaggsgenerationer per år. Nu är det två till tre. Samtidigt lider träden av torkan, vilket gör det svårare för dem att överleva ett angrepp av granbarkborrar. Skadorna är enorma; 2022 var man tvungen att fälla massor av angripna träd.
Träd som fällts på grund av insektsangrepp är fyra gånger så många som för tio år sedan
År 2022 beräknade den federala statistikbyrån att insektsskador stod för fyra femtedelar (81,4 procent) av avverkningen av skadat timmer i skogen. Detta är ett nytt rekord och innebär en fyrfaldig ökning över tio år. Med skadat virke avses träd som avverkas i förtid, t.ex. på grund av sjukdomar, skadedjursangrepp eller stormar.
År 2022 avverkades totalt 50,5 miljoner kubikmeter trä i tyska skogar på grund av skogsskador. Insektsskador stod för 41,1 miljoner kubikmeter av det skadade virket. Nästan uteslutande barrträd som granar och tallar drabbades.
Gigantisk tillväxt: varje barkborrehona har lagt upp till 300 ägg sedan maj
Årets första skalbaggsgeneration är på väg att svärma ut för att borra sig in i barken på nya träd och lägga massvis med ägg. “Ju varmare det är, desto snabbare utvecklas de”, förklarar Hahn. Franken och delar av Niederbayern är särskilt drabbade, vilket framgår av LWF:s barkborreövervakning. Med hjälp av data från barkborrefällor och de utlagda förökningsskogarna kan skogsägare se hur ofta de bör kontrollera sina träd.
Även i södra Bayern hade ett påfallande stort antal granbarkborrar fallit i fällorna på två tredjedelar av platserna. Det rör sig om barkborrar från förra året som överlevt vintern. Enligt experten har de kunnat lägga ägg två gånger sedan maj – 80 till 150 per hona. Och deras avkommor lägger nu ägg igen – en exponentiell tillväxt.
Oro för skogen: barkborrar även i högre bergsområden
Även andra tyska delstater slår larm: “I de fortfarande gröna skogsdistrikten i Harz har larmet nu gått på rött och vi intensifierar bekämpningsåtgärderna”, säger en ung skogsvårdare från Niedersachsen i ett pressmeddelande. I Harz har framför allt granbarkborren förstört cirka 80 procent av granskogarna under de senaste sex åren.
Skogsvårdare och skogsägare i Sachsen är mycket oroliga eftersom granbarkborren sprider sig till allt högre höjder. Hittills har främst bergs- och kuperade områden upp till 400 meter samt medelhöga områden upp till 600 meter, till exempel i östra Sachsen, Oberlausitz, Zittauer Gebirge och Sächsische Schweiz, drabbats, säger Renke Coordes, talesman för skogarna i Sachsen. Nu rapporteras också allt fler skador i lågbergsområden över 600 meter i Vogtland och Westerzgebirge.
Aktuella skador på historiskt höga nivåer
Sedan ungefär fem år tillbaka har skogarna i Sachsen haft allt svårare att stå emot den massiva spridningen av dessa skadegörare. Trots en nedgång förra året är de nuvarande skadorna fortfarande “på en historiskt hög nivå”, betonar Coordes. I vissa regioner hade skadorna nyligen varit mindre eftersom majoriteten av de hotade träden – särskilt granar – redan hade dött.
Enligt experterna var förhållandena i början av året till en början gynnsamma för att stoppa granbarkborren. Men efter riklig nederbörd i mars och april orsakade den torra majmånaden torkstress hos träden och försvagade dem avsevärt.
En mer exakt prognos för skadeutvecklingen i år är ännu inte möjlig. Det beror till stor del på det fortsatta vädret och motåtgärdernas effektivitet, förklarar Coordes: “En torr, varm sommar kan leda till att granbarkborrarnas höga populationstäthet får siffrorna för skadat virke att stiga igen.” Skogsägare uppmanas att kontrollera sina skogar för nya angrepp nu och att snabbt ta bort drabbade träd från skogen eller göra dem oskadliga, tillägger han.